HOOP OP TOEKOMST; BELGISCHE VLUCHTELINGEN IN NEDERLAND

Geplaatst op 9 februari 2016 door Redactie
Hoop op Toekomst; Belgische vluchtelingen in Nederland
Op woensdagmiddag 2 maart 2016 zal in de Oranjerie van Huis Doorn een presentatie plaatsvinden van het boek met bijbehorende DVD: Hoop op Toekomst; Belgische vluchtelingen in Nederland.
Foto: De opvang van Belgische vluchtelingen in de nieuwe en ongebruikte sigaren-tabaksfabriek van Schuyer en Rakemann in Schiedam. Bron: Gemeentearchief Schiedam

Dit boek en DVD sluit aan bij de tentoonstelling in het Museum “Nederland en WO I”, gelegen op het landgoed van Huis Doorn.

Tijdens de inval van de Duitse legers in augustus 1914 in België vluchtten bijna een miljoen Belgen naar het neutrale Nederland, een land dat toentertijd maar zes en half miljoen inwoners had. In allerijl moest opvang voor de vluchtelingen geregeld worden.

Het boek gaat over de communicatie die de Belgen met elkaar in de diverse vluchtoorden voerden via de zogenaamde “kampkrantjes”. Deze krantjes werden door de bewoners van de vluchtoorden zelf geschreven, geredigeerd en uitgegeven.
Bij dit boek wordt een DVD meegeleverd, waaraan o.m. ook Wim Klinkert (hoogleraar aan de UvA en NLDA) en Martin Kraaijestein (SSEW-bestuurslid en oud-wetenschappelijk medewerker en docent aan de Erasmus Universiteit)  hebben meegewerkt en van Belgische kant Michaël Amara van het Rijksarchief te Brussel en Piet Chielens en Annick Vandenbilcke van het ‘In Flanders Fields’ museum. De DVD laat voor het eerst het gehele verhaal van de Belgische vluchtelingen zien met uniek filmmateriaal afkomstig van het EYE-Filmmuseum. 
 
Het programma voor die dag ziet er als volgt uit:
14.00 - 14.30 Inloop (koffie en thee)
14.30 - 14.40 Introductie door Anton Kruft, voorzitter van de SSEW
14.40 - 15.00 Presentatie van het boek door de auteur Ingeborg Kriegsman
15.00 - 15.10 Introductie van de DVD door de filmer/regisseur Leo van Maaren
15.10 - 15.30 Vertoning van deel 1 van de DVD
15.30 - 16.15 Museumbezoek aan de tentoonstelling “Hoop op Toekomst” 
16.15 – 16.45 Vertoning van deel 2 van de DVD
16.45 - 17.00 Aanbieding eerste exemplaar aan Z.E. Axel Buyse, Afgevaardigde van de Vlaamse Regering
17.00 - 17.30 Drankje dat u door de SSEW wordt aangeboden. 
 
Graag uw aandacht voor het volgende:
Indien u van deze uitnodiging gebruik wenst te maken wordt u verzocht dit voor 20 februari kenbaar te maken per e-mail  ‘uitnodiging@ssew.nl’ onder vermelding: ‘Hoop op Toekomst’. Vanwege het beperkt aantal plaatsen vindt selectie plaats op basis van binnenkomst van uw bericht. Uw definitieve aanmelding wordt dan voor 27 februari bevestigd.  
Aan deze presentatie en museumbezoek zijn geen kosten verbonden (indien u een museumkaart hebt wordt dit op prijs gesteld).
Het adres van de Oranjerie is: Landgoed Huis Doorn, Langbroekerdijk 16a, 3941 MT Doorn; tel 0343-3142342
Parkeergelegenheid is aanwezig naast de ingang van het landgoed van Huis Doorn 
 
 
Anton T. Kruft (voorzitter)
 
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje