MET DE KONT AANGEKEKEN – OVER BUITENLUI DIE BURGERS WERDEN
Het onlangs verschenen boek Met de kont aangekeken van Gerard Popkema (foto) heeft veel losgemaakt bij de inwoners van het Friese dorp Jubbega. Eindelijk is het verhaal over de roerige geschiedenis van de streek op papier gezet en dat heeft geleid tot veel herkenning en vooral erkenning.
Het boek ‘Met de kont aangekeken – over buitenlui die burgers werden’ vertelt het verhaal over mensen die tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog in holen en hutten woonden. Die hun behoefte in de naastgelegen vaart deden en daar ook uit dronken. Mensen die door de dorpsbewoners en boeren uit de streek ‘met de kont werden aangekeken’. En die zo arm waren, dat zelfs de meest elementaire levensbehoeften ontbraken.
Hoe kon het zo ver komen? Waarom leefden mensen decennia langs elkaar heen? En hoe werd de weg omhoog gevonden? In ‘Met de kont aangekeken’ staat het beschreven. Een geschiedenis vol extreme gebeurtenissen, tegenstellingen, bestuurlijke missers. Maar ook voorbeelden van enorme veerkracht, doorzettingsvermogen en saamhorigheid.
Het verhaal is opgetekend uit de mond van vijfentwintig bewoners, oude mensen die als laatsten een ooggetuigenverslag konden leveren.
Diezelfde mensen maken deel uit van het nu welvarende Jubbega. De integratie is een feit. En wat jarenlang verzwegen werd, is nu aan de oppervlakte gekomen. En dat voelt als een erkenning bij de inwoners.
‘Met de kont aangekeken’ stemt tot nadenken, over de wijze waarop kansarme groepen tot de samenleving gaan behoren.
Met de kont aangekeken. Over buitenlui die burgers werden
Gerard Popkema
208 pagina’s, gebonden
€17,50
Uitgeverij Moosmedia, 2016