HISTORISCHE VERHALEN. BUNDEL IV

Geplaatst op 31 maart 2020 door Jos van Raan
Historische Verhalen. Bundel IV
Odysseus en de sirenen, door Waterhouse, 1891.

Een podium voor vertellers van historische verhalen.

Vier verzamel- en drie themabundels is de oogst van deze gespecialiseerde uitgever en er zijn ook al twee nieuwe bundels aangekondigd. Geschiedenis is "hot", zou je kunnen zeggen. Hoofdredacteur Rik van der Vlugt heeft een boeiende manier gevonden om amateurschrijvers een podium te bieden: schrijf een kort verhaal dat gebaseerd is op historische feiten en voeg er een menselijk aspect aan toe. Sluit het verhaal af met een historische achtergrond. En dat werkt. Verhalen (vertellen) is immers een van de oudste vormen van vermaak voor de mens. Ook deel vier bevat weer uiterst onderhoudende verhalen uit alle tijdvakken van de wereldgeschiedenis.

Sandrine van der Velde opent het boek met een aangrijpend en goed geschreven verhaal over Italië aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Wie is goed en wie is fout in een oorlog? De titel is 'Bella Ciao!', een bekend Italiaans strijdlied, populair onder de partizanen en ook vandaag de dag nog regelmatig te horen. 

Paul Christiaan Smis schreef 'Schitterende Partij' een verhaal dat zich afspeelt in 1897. Het heeft als thema de verschillende sociale klassen in Nederland in deze periode. Wie mag trouwen met wie? Een bijdrage met een ongeloofwaardig einde. Vervolgend gaan we via Alexandria, (391 nC) naar een griezelvertelling in een verhaal over de geheimen van Wieringen op het water. 'Gedachten naast een karrenwiel', ook van Smis, speelt zich af in Zuid-Afrika. Een beschrijving van een veldslag bij de Bloedrivier in 1838 tussen de Voortrekkers en de Zoeloes.

De onderwerpen in het boek zijn divers, het bindend geheel vormt de wereldgeschiedenis, verteld vanuit verschillende perspectieven. En dat maakt dit boek en zijn voorgangers zo boeiend: je wordt erdoor geraakt. Geïnteresseerd geraakt in een tijdvak? Elke auteur besluit met een literatuurlijstje. Een aanrader met vier van de vijf sterren.

Historische Verhalen
Verzamelbundel IV
Verschillende auteurs
Uitgever: Historische Verhalen
Paperback, 249 p's
€15,00
ISBN 9789082642674

 

Bericht geplaatst in: boekrecensie