STAD VAN TRANEN

Geplaatst op 2 september 2020 door Jos van Raan
Stad van Tranen
Moordpartijen tijdens de Bartholomeüsnacht te Parijs, 1572, Jan Luyken, 1696. https://www.rijksmuseum.nl/en/collection/RP-P-OB-44.573

Historische roman over de godsdienstoorlogen  in Frankrijk in de zestiende eeuw.

Het verhaal van de historische roman Stad van Tranen speelt zich af tussen 1572 en 1594, afwisselend in Zuid-Frankrijk, Parijs, Amsterdam en Chartres. Het is de tijd van de reformatie en de daaruit voortvloeiende godsdienstoorlogen. In Frankrijk worden de protestanten (hugenoten genoemd) geleid door Henri, koning van Navarra.

Op 24 augustus 1572 vindt er een enorme slachtpartij plaats: de Bartholomeusnacht, waar duizenden hugenoten vermoord worden onder wie admiraal Coligny. Het conflict begint in 1562, wanneer katholieke soldaten van de hertog van Guise ongewapende hugenoten vermoorden en eindigt met het Edict van Nantes in 1598, waarbij de hugenoten rechten krijgen op de uitoefening van hun geloof. Ondertussen woedt in de Lage landen de Tachtigjarige Oorlog en vanaf 1618 is bijna heel Europa verwikkeld in godsdienstoorlogen.

Tegen deze achtergrond volgen we het leven van de Hugenootse Minou en haar echtgenoot Piet, dochtertje Marta en hun familieleden. De antagonist is kardinaal Valentin (Vidal) met zijn onwettige zoon Louis. Het verhaal begint in Amsterdam, waar een begijn vermoord wordt en in kasteel Puivert (een bestaand katharenkasteel in Zuid-Frankrijk) vindt een aanslag plaats op de kasteelvrouwe Minou. De familie besluit aanwezig te zijn bij de huwelijksfeesten in Parijs van de koning met Marguerite de Valois. En daar zien ze een oude bekende, kardinaal Vidal.

Langzaam laat Kate Mosse de spanning stijgen. Sommige gebeurtenissen zijn nog niet duidelijk. Wanneer het dochtertje van Minou en Piet tijdens de grote slachtpartij, vlak na de het koninklijk huwelijksfeest verdwijnt, moet de familie noodgedwongen vluchten naar Amsterdam zonder hun kind. Dat levert spanningen op in hun huwelijk. Ook in Amsterdam heerst politieke onrust, waar het echtpaar bij betrokken raakt. In 1578 wordt de katholieke stadsregering afgezet en vervangen door voornamelijk calvinisten. Deze omwenteling staat bekend als de Alteratie en gebeurt zonder bloedvergieten. Ondertussen wordt het de lezer duidelijk wat de relatie is tussen Vidal en Piet. Terug in Frankrijk, in een spookachtig reliquiarium in de buurt van Chartres , uiteraard met heftige regenbuien, komen alle verhaallijnen bij elkaar.

Tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen en figuren komt het verhaal wat traag op gang en eindigt eigenlijk zonder verrassing. Het leest wel vlot en de vertaling is uitstekend. De gebeurtenissen in de laatste hoofdstukken zijn iets te toevallig. Het boek is een vervolg op Tijden van vuur, (2018) dat verhaalt hoe Minou en Piet elkaar hebben ontmoet. Hoewel er in het boek naar verwezen wordt, is het niet noodzakelijk om het gelezen te hebben. Mogelijk verschijnt er nog een derde deel, het boek eindigt met een cliffhanger. Heel handig staan de belangrijkste personages uit het boek voorin vermeld en wordt de historische achtergrond in een apart hoofdstuk toegelicht.

Kate Mosse (1961) is van oorsprong een Engelse journalist. Haar boeken worden in de hele wereld gelezen. De verhalen spelen zich vaak af in de buurt van Carcassonne, waar ze woont.

Stad van Tranen
Kate Mosse
Meulenhoff Boekerij, 2020
Gebonden, 476 blz
€ 22,99
ISBN 9789022583760

Bericht geplaatst in: boekrecensie