HET OVERZEESE OORLOGSERFGOED IN DE SCHIJNWERPERS

Geplaatst op 2 mei 2011 door redactie
Het overzeese oorlogserfgoed in de schijnwerpers
Vereniging Ons Suriname organiseert 8 mei a.s. een programma over het overzeese erfgoed van de oorlog, compleet met twee filmdocumentaires, een boekbespreking en discussie.
Surinaamse soldaten, bron: beeldbankwo2.nl.

Met twee filmdocumentaires, een boekbespreking en een discussie schenkt de Vereniging Ons Suriname aanstaande zondag 8 mei aandacht aan het overzeese erfgoed van de Tweede Wereldoorlog. Een bij velen onbekend stuk Nederlandse geschiedenis staat deze middag in de schijnwerpers. 
 

In 2010 sloot het ministerie van VWS het driejarige programma ‘Erfgoed van de oorlog’ af. Het programma was voortgekomen uit een visie van de overheid op het belang van de Tweede Wereldoorlog voor het heden en de toekomst. Doel was het behoud van waardevol materiaal uit en over de Tweede Wereldoorlog, het vergroten van de toegankelijkheid ervan en het stimuleren van toepassingen van erfgoedmateriaal voor een breed publiek.

Met een budget van ruim 23 miljoen euro zijn grote aantallen films, foto’s, tijdschriften, kranten en gebruiksvoorwerpen geconserveerd, overlevenden van de oorlog geïnterviewd, dagboeken toegankelijk gemaakt en archieven gedigitaliseerd.
Terwijl Van Rouveroy haar film maakte schreven Esther Captain en Guno Jones het boek Oorlogserfgoed overzee over de erfenis van de Tweede Wereldoorlog in Aruba, Curaçao, Indonesië en Suriname. Boek en film sluiten goed bij elkaar aan.
Het boek biedt veel achtergrondinformatie bij de film over de oorlog, maar vooral ook over de manieren waarop met het oorlogserfgoed tot op heden is omgegaan in de diverse gebieden.

Het boek zal deze middag te koop zijn en Jules Rijssen, die zelf onderzoek deed in het kader van het programma ‘Erfgoed van de oorlog’, zal de auteurs en de filmmaakster interviewen.

Filmdocumentaire Koninkrijk in Wereldoorlog,regie en productie: Dorna van Rouveroy

Koninkrijk in Wereldoorlog is een documentaire over de omstreden geschiedenis van de interneringskampen die Nederland in de Tweede Wereldoorlog had ingericht in het enige nog vrije stukje Nederland, namelijk in Suriname en op de Antillen. In deze kampen werden gevluchte Duitse Joden, Zuid-Afrikaanse dienstweigeraars, Duitsers en anti-kolonialisten gevangen gehouden. Ook werd vanuit Nederlands-Indie 146 man aangevoerd die de Onverzoenlijken werden genoemd. De groep was een mengeling van NSB-ers en in het wilde weg opgepakte en opgesloten mannen. Twee van hen werden tijdens de gevangenschap in Suriname vermoord door hun Nederlandse bewakers, maar de schuldigen werden niet berecht, ondanks parlementaire enquêtes na de oorlog. De film maakt een zoektocht langs monumenten uit die tijd en mensen worden geinterviewd die betrokken zijn geweest bij de gebeurtenissen en die periode van de Tweede Wereldoorlog, die ook een einde maakte aan het immense rijk dat Nederland toen was.

In Suriname waren er interneringskampen op de Copieweg en op Joden Savanna. Bekende progressieve Surinamers die daar ook geïnterneerd werden, waren onder andere Otto Huiswoud, Wim Bos Verschuur en Eddy Bruma. De verwijdering van Bos Verschuur uit de samenleving was het gesprek van de dag. De grond voor zijn opsluiting was het feit dat hij ageerde tegen het Nederlandse beheer van Suriname en dat hij tegen de gouverneur (Kielstra) was. Eddy Bruma had een anti-koloniaal pamflet geschreven en Otto Huiswoud werd gevreesd om zijn reputatie in de internationale progressieve beweging.

Filmdocumentaire Mayday in the West, regie: Dave Edhard, productie: Fawaka Creations


Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Suriname 48 vliegtuigen neergestort. In 2008 ondernam de Surinaamse regisseur Dave Edhard expedities naar twee van deze neergestorte toestellen. Samen met expeditieleider Rob van Petten en militairen van het Surinaams Nationaal Leger werd naar restanten van de vliegtuigen gezocht in de Coroniezwampen en in de buurt van de Warapakreek in het district Commewijne.

In eerste instantie dacht Edhard deze expedities vooral voor eigen gebruik vast te leggen, maar toen hij dieper in het verhaal achter de crashes dook en de expedities groter werden, besloot hij er een documentaire over te maken. Tijdens intensief onderzoek in archieven en documenten ontdekte Edhard tot nu toe onbekend gebleven informatie over de rol van Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog. In gesprekken met nabestaanden ontdekte hij dat er rondom het in 1943 neergestorte vliegtuig bij de Warapakreek nog altijd een groot mysterie hangt. Het gebruikte archiefbeeldmateriaal verschaft een duidelijk beeld van het leven in Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Programma zondag 8 mei 2011:

•    Welkom
•    Vertoning Koninkrijk in Wereldoorlog
•    Jules Rijssen interviewt Dorna van Rouveroy, Esther Captain en Guno Jones
•    Discussie
•    Pauze
•    Vertoning Mayday in the West

De organisatie van deze dag is in handen van Vereniging Ons Suriname.

Locatie:
Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-a
1093 SK Amsterdam
T: 020 - 693 50 57
E: info@veronsur.org

Zondag 8 mei 2011, aanvang: 15.00 uur, inloop vanaf 14:00 uur, toegang: 5 euro.
Bericht geplaatst in: nieuwtje, agenda