HET WARE PARADIJS

Geplaatst op 27 november 2019 door Jos van Raan
Het ware paradijs
Lucas Cranach de Oude. The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei

Tom Buitendorp ging op zoek naar het paradijs. Een boeiend reisverslag.

Wanneer een auteur aankondigt dat hij op zoek is naar het paradijs uit de bijbel, weet de lezer eigenlijk al de afloop: niet gevonden, wel sterke vermoedens. Met dit boek is het niet anders. Tom Buijtendorp maakt zijn zoektocht echter een stuk breder en combineert de wetenschap met Genesis tot een interessante verklaring voor het ontstaan van de mensheid.

En de auteur haalt niet alleen de bijbel erbij; ook andere verdwenen en hedendaagse godsdiensten worden onder de loep genomen en met elkaar vergeleken. De auteur is zo eerlijk om zijn stellingen te verbinden met vele voorbehouden. In het laatste hoofdstuk worden deze door de auteur verzameld en dat maakt het boek waardevol. Zelfs de interpretatie van het Adam en Eva-verhaal wordt hierdoor geloofwaardig. Ook de actualiteit zoals de overbevolking en vervuiling van de aarde krijgt een plaats.

Het boek is een verslag van de zoektocht van de auteur. De reis begint in Libanon en Jordanië en loopt via Israel naar Egypte, waar hij de Nijl volgt naar zijn bronnen, duizenden kilometers zuidelijker, in Ethiopië. Ondertussen maken we kennis met alle bezienswaardigheden die direct of indirect te maken kunnen hebben met het paradijs. Dan maken we een grote uitstap naar plaatsen in Afrika waar de oudste menselijke botten gevonden zijn en keren terug naar het oosten, het Tanameer, dat de Nijl met sneeuwwater voedt. Gezien Vanuit Ghana hoeft het paradijs helemaal niet in Azië te liggen (Eufraat en de Tigris) maar kan zeer goed in oostelijk Afrika gelegen hebben. We hebben het dan over een trektocht van de eerste moderne mensen die in deze buurt een plek vonden waar volop te eten was en waar dieren vredig met elkaar leefden. Adam zou dan niet één man zijn geweest, maar de personificatie van een groep soortgenoten, net als Eva. En het verhaal van Kaïn en Abel zou dan kunnen slaan op een stammenstrijd, waardoor een groep wegtrok.

Buijtendorp is een boeiend verteller die het boek met eigen foto's en kaartjes toegelicht heeft. De meeste zwart-wit, maar er is een aantal kleurenfoto's opgenomen. Het boek leest prettig en voorkennis is niet nodig. Zijn bevindingen zijn speculatief, maar wel geloofwaardig. Als bijlage heeft de auteur een geactualiseerd paradijsverhaal toegevoegd. Een volgend paradijs zou wel eens in de ruimte kunnen liggen. Het boek is een aanrader voorlezers die nieuwsgierig zijn naar een andere kijk op de oerwortels van ons bestaan.

 

Tom Buijtendorp
Het ware paradijs. Op het spoor van een vergeten ontdekking
Omniboek, 2019
Paperback
367 blz
€ 24,99
ISBN: 9789401915618

Bericht geplaatst in: boekrecensie