DE VERSLAGENEN.WAAROM DE EERSTE WERELDOORLOG NOOIT IS OPGEHOUDEN 1917-1923.

Geplaatst op 27 juli 2020 door Jos van Raan
De Verslagenen.Waarom de Eerste Wereldoorlog nooit is opgehouden 1917-1923.
De Duitse delegatie in Versailles voor hun vertrek uit Hotel Trianon. Van links naar rechts: Leinert, Melchior, Giesberts, Brockdorff-Rantzau, Landsberg, Schücking. Bundesarchiv, Bild 183-R11112 / CC-BY-SA 3.0

Toen op 11 november 1918 er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog betekende dat niet dat er in Europa niet meer werd gevochten .

Voordat de Vrede van Versailles getekend werd, waren er al weer 6 nieuwe oorlogen uitgebroken. Het duurde tot 1923 voordat de rust in Europa terugkeerde. Ondertussen waren er weer honderdduizenden doden gevallen in pogroms, oorlogen, burgeroorlogen en volksverdrijvingen. Bondgenoten werden elkaars vijanden. Het waren conflicten die heden ten dage nauwelijks de aandacht krijgen die ze verdienen, omdat de gevolgen nog steeds actueel zijn.

De conclusie uit het boek is al snel te trekken: de min of meer opgelegde Vrede van Versailles heeft haar uiteindelijke doel nooit bereikt om een veilige, vreedzame en blijvende wereldorde te scheppen. Integendeel. De gevolgen, met de Tweede Wereldoorlog erbij, waren nog verschrikkelijker. Opkomende revisionistische en nationalistische krachten in de overwonnen staten waren belangrijke oorzaken daarvan.

Het boek begint met de Russische Revolutie, die in Europa een enorme angst opleverde voor het bolsjewisme. Als tegenreactie kwam het fascisme op. Vervolgens behandelt de auteur de val van de grote mogendheden zoals Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Het Ottomaanse Rijk. Ook Italië, weliswaar overwinnaar, was ontevreden over de afloop. Het kreeg niet wat beloofd was. Waarom waren er 600.000 Italiaanse soldaten gesneuveld? Het boek eindigt met een boeiende epiloog over het Interbellum en de Europese crisis halverwege de 20e eeuw. Kaarten, foto's en vele noten verduidelijken de tekst.

De Duitse auteur is hoogleraar Europese geschiedenis aan de universiteit van Dublin. Hij heeft de val van de Berlijnse Muur als kind meegemaakt en dat legde de kiem voor zijn studie. Zijn verhaal pakt je gelijk en dat komt omdat Gerwarth steeds de geschiedenis verbindt met de actualiteit. Want deze periode is nog niet afgesloten. Bijna elk nieuw conflict in en rond Europa is terug te voeren op deze periode. Na het lezen van het boek begrijp je de hedendaagse gebeurtenissen veel beter.
Zoals de gespannen verhouding tussen Turkije en Griekenland. De rechtlijnige grenzen van staten in het Midden-Oosten en de angst van de Baltische staten voor Rusland. De nazi's zagen leidende politici van joodse afkomst in zowel de Weimar Republiek als in het revolutionaire Rusland. De nationaalsocialistische haatcampagne tegen de joden was mede gebaseerd op de afkeer van de NSDAP voor de nieuwe republiek van 'Novemberverbrecher' en de angst voor het communisme. 

De problemen die de Eerste Wereldoorlog en de periode daarna opriepen, woekeren nog altijd voort.Het boek is een must voor wie het huidige Europa wil begrijpen.

Het boek is al in 2016 uitgegeven, maar de recent vond de inhoud dermate belangrijk, dat hij er 5 jaar later alsnog een verslagje over schreef. 

 

De Verslagenen
Waarom de Eerste Wereldoorlog nooit is opgehouden 1917-1923
Auteur: Robert Gerwarth
Uitgever: Balans
Datum: 2016
Vorm: paperback
Blz: 406
Prijs: 29,95 (9,99 e-book)
ISBN: 9789460031670

Bericht geplaatst in: boekrecensie