DE VLUCHTELING UIT DAMASCUS. EEN HISTORISCHE NOVELLE

Geplaatst op 13 februari 2021 door Jos van Raan
De vluchteling uit Damascus. Een historische novelle
Emiraat van Cordoba. Bron: Tyk, Comunidades autónomas de España, Emilio Gómez Fernández. CC BY-SA 3.0.

Een spannend verhaal uit de achtste eeuw in Spanje gebaseerd op de historische werkelijkheid. 

De lezer komt het verhaal binnen in de zomer van het jaar 750 in de plaats Kufa aan de Euphraat, ten zuiden van Damascus en hij verlaat het boek in 755 aan de haven van Sebta aan de Straat van Gibraltar, op weg naar Andalusië. De hoofdpersoon is prins Abdel (Abd ar-Rahman I (731-788) of Abd al-Rahman), die beschouwd wordt als de stichter van het Emiraat van Cordoba, dat zich uitstrekte over Zuid- Spanje, Portugal en Noord-Afrika.  Zijn familie is uitgemoord door de Abbasiden na de val van het Umayyaadse Rijk.

Abdel en een vriend moesten vluchten door Afrika, voortdurend bedreigd door verraad en met een brandend verlangen naar wraak. Van deze vlucht is niet zoveel bekend. Daarom heeft de auteur geprobeerd in deze novelle allerlei historische puzzelstukjes bij elkaar te leggen. En zo is een geloofwaardig verhaal ontstaan dat de gaten in de geschiedenis zou kunnen opvullen.

Key Tengeler heeft zich verdiept in de Arabische cultuur. Hij heeft veel gebruikt gemaakt van Arabische citaten, namen en gewoonten. Tengeler verdient waardering voor een goed geschreven verhaal over een historische figuur uit een in de Westerse wereld minder bekende periode uit de geschiedenis. (Overigens valt in Spanje nog veel te genieten van de overblijfselen uit dit tijdvak). Het boek (novelle) leest vlot weg en de verhaallijn is spannend met een verrassende gebeurtenis aan het slot.

Zoals gebruikelijk bij deze uitgever is er in het boek een uitgebreide toelichting opgenomen met historische achtergronden en bronnen. Hier lezen we over het Islamitische Rijk, waar Mohammed, die tot de familie en de politieke fractie van de Abbasiden behoorde, niet alleen de religieuze leider was, maar ook de militaire leider. De familie van de Umayyaden waren zijn politieke tegenstanders met Banu Umayya aan het hoofd. Dat leverde al tijdens het leven van Mohammed en na zijn dood een hevige strijd op.

De Abbasiden lieten geen steen op de andere staan en geen kop op de schouders van een Umayyaadse edelman. De nieuwe kalief Abul Abbas kreeg niet voor niets de bijnaam 'as-Saffah', de vergieter van bloed. Op 22 juni 750 werden tachtig prinsen van de Umayyaadse familie uitgenodigd voor een banket. Het zou een teken van respect en hereniging zijn, maar de prinsen werden vermoord tijdens het diner.

Key Tengeler
De vluchteling uit Damascus. Een historische novelle
Uitgeverij Historische Verhalen
Paperback
147 blz.
€ 14,50
ISBN 9789082642698

Bericht geplaatst in: boekrecensie