HET RIJK VAN DE HABSBURGERS. EEN DUIZENDJARIG VORSTENGESLACHT.

Geplaatst op 11 oktober 2020 door Jos van Raan
 Het rijk van de Habsburgers. Een duizendjarig vorstengeslacht.
Martyn Rady. Bron: petersfraserdunlop.com/clients/prof-martyn-rady/

Een overzicht van 1000 jaar familie- en politieke geschiedenis van Europa.

In de 10e eeuw begon in Zwitserland  de lange geschiedenis van de Habsburgse vorsten en na de Eerste Wereldoorlog valt het dan opgebouwde grote rijk uiteen.  In deze 1000 jaren komen - ook voor Nederland - bekende heersers voor zoals Karel V en en Frans Jozef en zijn echtgenote Sisi. In een vlotte stijl komen alle koningen en keizers van het Habsburgse Rijk aan bod.

Het rijk bestond vanaf de 16e eeuw uit een verzameling landjes en volkeren, die niet bij elkaar pasten. Elk met een eigen cultuur en taal. De auteur gebruikt het woord "bouwvallig". De Duitssprekenden maakten minder dan een kwart van het rijk uit. Deze gebieden waren verworven door huwelijken en oorlogen. Als 'beste' Habsburger zou je Jozef II kunnen noemen. Een verlicht despoot met moderne ideeën. Zo zorgde hij ervoor dat boeren niet meer beschouwd werden als lijfeigenen. En ook het stijve hofleven pakte hij aan. Hij bemoeide zich met van alles. Van een verbod op het kussen van doden tot de opera's van Mozart.

De auteur vertelt ook veel over hun invloed op de geschiedenis met speciale aandacht voor het culturele leven in Wenen in de 19e eeuw. Keizer Karel I sluit in 1918 de rij. Hij werd opgescheept met een verloren oorlog en zag zijn rijk uiteen vallen. Door onhandig optreden was een eerzame vrede niet meer mogelijk. Dat deze man door de katholieke kerk zalig is verklaard, staat niet in het boek. Jammer, want de reden waarom dit gebeurde is discutabel.

Het boek heeft veel afbeeldingen, een register en een lijst werken "om verder te lezen" en 7 kaarten van het rijk, wat wel nodig is om het verloop van het rijk te kunnen volgen. Ik mis een chronologische lijst met namen van de vorsten met hun echtgenoten en opvolgers.

 Rady is hoogleraar Centraal-Europese geschiedenis aan de universiteit  van Londen en heeft meerdere boeken over Oost-Europa op zijn naam staan en een biografie van Karel V.

Vreemd dat gelijktijd bij een andere uitgever een soortgelijk boek van Rady is uitgekomen met dezelfde titel, dat zich presenteert als "de complete geschiedenis van een van de machtigste dynastieën aller tijden ". Omniboek kon hier desgevraagd geen informatie over geven. Ik houd het dan maar op een populaire en een wetenschappelijke versie.

Martyn Rady
Het rijk van de Habsburgers. Een duizendjarig vorstengeslacht.
Omniboek
2020
Paperback
240 blz
€ 21,99
ISBN 9789401917094

 

Bericht geplaatst in: nieuwtje