Gegrepen door geschiedenis

Portretten van mensen die gegrepen zijn door geschiedenis.


De film  “Omdat wij mooi waren” gaat over de ervaringen van troostmeisjes in Indonesië. Jacqueline de Heij vertelt over de educatieve versie.

"Het fascisme was net als het communisme en het socialisme een politieke stroming die miljoenen mensen wist te inspireren."

Schoolplaten 2.0

23 maart 2015

Karel Kindermans maakt in samenwerking met de Atlas van Stolk Nieuwe Schoolplaten. Wat is er dan zo nieuw aan?

Docente geschiedenis Marian Heesen: "Het huidige curriculum weerspiegelt de tijdgeest van na 2001: focus op eigen identiteit, defensief, xenofoob." Tijd voor wereldgeschiedenis!

Op 27 maart 2014 opent het Persmuseum in Amsterdam de tentoonstelling: Icoonfoto’s en de hedendaagse beeldcultuur. Tijd voor zeven vragen aan de maker, Martijn Kleppe.

Vier jaar lang zal het in de voormalige oorlogsgebieden razend druk zijn met herdenkingsbijeenkomsten rond The Great War.

Historicus Han van der Horst vertelt over zijn nieuwe boek, De mooiste jaren van Nederland, 1950-2000

Uitgeverij Atlas interviewde Jan Brokken over zijn boek De Vergelding. Het dorp Rhoon, even ten zuiden van Rotterdam, raakt in de greep van de Tweede Wereldoorlog. 

Auke Pol schreef  Popmuziek, soundtrack van de tijd. Een interview met een gedreven muziekliefhebber over de samenhang tussen geschiedenis en popmuziek.

Monique Deege verbindt archeologie, onderwijs en communicatie: "geschiedenis ligt om de hoek, het is een kwestie van kijken."

Gek van jazz

12 juni 2012

Muziekdocent Hans Zirkzee heeft zich gestort op de geschiedenis van het Rotterdamse jazzleven tussen 1915 en 1955.

Ben je jong en wil je geschiedenis schrijven? Snel naar de website van de JHSG!

Gaat de ipad het onderwijs echt veranderen of is het de zoveelste digitale toverlantaarn? Voor onderwijsvernieuwer Jan Wolter Smit is de keuze niet moeilijk.

De tijd staat stil op 29 november 1940 in het diorama van Vlaardingen. Peter de Haas in gesprek met Klaas Bloem.

Alexander Luns brengt het verhaal terug in de geschiedenisles, maar wel digitaal.

In het spoor van Napoleon

26 september 2010

December 1812: Napoleon vlucht per koets van Moskou naar Parijs. Tweehonderd jaar later wil Joost van Hövell tot Westervlier de tocht herhalen.

De Grote Podcast

27 april 2010

Vier jaar lang elke week een podcast over een persoon uit de Grote Oorlog. Hoe houd je dat vol?

Als liefhebber van geschiedenis is er niets mooiers dan historische zaken in eigen bezit te hebben. En voor je het weet ben je verzamelaar...

"Het lijken veel deelaspecten: kermis, kamerplanten, feesten, normen en waarden, maar voor ons vormen ze puzzelstukjes van het grotere geheel."

Minigroove

15 februari 2009

De unieke verzameling van Peter Oosterhout.

Huub Pragt, egyptoloog

15 januari 2009

"Alles wat ik aanbied heeft te maken met het doorgeven van mijn kennis en is voor me zelf ook weer ontwikkeling. En als ik het niet meer leuk vind zet ik er een punt achter."

Geschiedenis leeft!

11 december 2008

Peter de Haas maakt graag mooie dingen. Daarbij is hij ook nog geïnteresseerd in geschiedenis. Een gelukkige combinatie.

Antiek Theater

9 november 2008

Herman Altena is vertaler, docent, theatermaker en uitgever. Zijn grote liefde is het theater van de Oudheid. 

"Ik zie het historische kader ook als een houvast: ik hoef niet alles zelf te verzinnen!"