10 Tijdvakken

Tijd van ontdekkers en hervormers

Begin Nieuwe Tijd (Renaissance, Ontdekkingsreizen, Reformatie)

-Het begin van de Europese overzeese expansie. -Het veranderende mens- en wereldbeeld van de renaissance en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling. -De hernieuwde interesse voor de klassieke oudheid. -De protestantse reformatie en splitsing van de christelijke kerk in West-Europa. -De Opstand in de Nederlanden en het ontstaan van een onafhankelijke Nederlandse staat.


Stad van Tranen

2 september 2020

Historische roman over de godsdienstoorlogen  in Frankrijk in de zestiende eeuw.

Ligt de Schat van het Gulden Vlies nog steeds verborgen in Brussel?

Prettig leesbaar, fantastisch geillustreerd en geschikt voor een breed lezerspubliek. Genieten!

Walter Isaacson schreef een boeiend portret van Leonardo da Vinci. Lezen, dus. Zeker als je wil weten hoe je de tong van een specht kunt omschrijven.

Er zijn drie skeletten gevonden tijdens archeologisch onderzoek op het Isabellaveld in Vught.

De Grote Rubens Atlas

29 november 2018

Een sprankelend boek dat veel informatie geeft over de kunstschilder en diplomaat Peter Paul Rubens. Wie mee wil op reis met Rubens en van kunstzinnige verrassingen houdt, heeft aan dit boek een bijzondere gids.

De Reformatie is meer dan alleen Maarten Luther.

Voor wie de tentoonstelling heeft gemist: lees het boek! 

Boeiende tentoonstelling over de vroege Vlaamse portretschilderkunst.

Mag je koffie drinken in een pand met een racistich symbool aan de muur? De historicus weet altijd een pragmatische oplossing te bedenken.

Het merk Luther

28 juni 2017

Luther stond voor vernieuwing en verandering in de samenleving. In die zin kun je spreken van "het merk" Luther.

Christaan Huygens is volgens vooraanstaande Nederlandse toponderzoekers de grootste Nederlandse wetenschapper ooit. Dat blijkt uit een peiling van tijdschrift Quest. 

Koning Hendrik VIII veranderde van een kerngezonde en sportieve koning in een vorst met overgewicht en ernstige medische problemen. Wat was er aan de hand?

Tessa de Loo: Kenau

19 november 2013

Op de hoek bij het stationsplein stond ik op iemand te wachten. Ik vroeg me af bij wiens standbeeld ik hier de minuten telde.

De politieke intriges aan het hof van Henry VIII gezien door de ogen van zijn raadsheer Thomas Cromwell.

Nova Zembla: de film

5 december 2011

De ontberingen zijn achter de rug. De muziek zwelt aan, de geliefden omhelzen elkaar, omstanders applaudisseren. Einde film.

Spinoza in Beeld

30 oktober 2011

De filosofie van Spinoza in begrijpelijke proporties.

Medewerkers van het Rijksmuseum vertellen de verhalen achter de topstukken.

Belangrijke momenten in de wereldgeschiedenis aan de hand van kunstwerken.

Hele zomer film over Eerste Vrije Statenvergadering in 1572 in het Dordtse Hof.

 Een ontdekkingsreiziger uit de hoogtijdagen van De Republiek.

Over eten en drinken aan boord bestaan veel slechte verhalen. Toch was alles goed overdacht.

De zoektocht naar het Onbekende Zuidland.

In Porto Ercole zouden overblijfselen van het lichaam van Caravaggio zijn gevonden. Gelooft u het?

Il prigioniero

18 februari 2010

Met korting naar Il Prigioniero en Hertog Blauwbaards Burcht.

Amsterdam in 1597

19 oktober 2009

We schrijven het jaar 1597. Cornelis Claeszoon is de belangrijkste boekhandelaar en uitgever van Amsterdam.

AMSTERDAM, 15 oktober 2009 – Het verval van de Maya-cultuur was deels te wijten aan de landbouwmethodes van het volk. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie. 

NEW YORK, 14 oktober 2009 - Een schilderij waarvan altijd werd gedacht dat het uit de negentiende eeuw stamde, wordt nu door kunstkenners aan niemand minder dan Leonardo da Vinci (1542 – 1519) toegeschreven. 

Gezien op de première vrijdag 6 maart in de Koninklijke  Schouwburg in Den Haag.

La Malinche

25 december 2008

De indiaanse Malinche werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de misdaden van de Spaanse veroveraar Cortés in Mexico. Terecht? Een opdracht voor klas 2 Havo/Vwo.

"Ik zie het historische kader ook als een houvast: ik hoef niet alles zelf te verzinnen!"

Wat gebeurt er als een groep mensen moet overleven op een onbewoond eiland?

Het Heksenhuis

1 juni 2008

Het Heksenhuis is een spannende historische roman over heksenvervolgingen in Duitsland in de Dertigjarige oorlog (1618-1638).

Georg Naporra heeft vier jaar als matroos bij de VOC gevaren en die periode heeft hem voor het leven getekend.

Uw verslaggever is net terug uit Madrid! Aandacht voor de zwarte en rose legende rondom Felipe II El Prudente.

Het gerucht gaat dat paus Benedictus XVI overweegt om een paar flinke krassen in de reputatie van het Vaticaan weg te werken.

Luther

21 mei 2007

De verfilmde biografie van Maarten Luther. Een aantal fragmenten is zeer goed bruikbaar om leerlingen een sfeerbeeld te laten zien, wat enorm belangrijk is voor primaire beeldvorming en inleving.

Deze lesbrief gaat over Michiel de Ruyter. Michiel wie? Gaat er nog geen belletje rinkelen? Maar dat is eigenlijk zonde!

Alva, een biografie

4 januari 2006

Alva is de vaderlandse geschiedenis ingaan als Superschurk. Maar is dat beeld terecht? De hertog van Alva is de geschiedenis ingegaan als de bloedhond van de inquisitie.

Hoe verklaar je dat wij allen, die haar leren kennen, meteen gefascineerd raken door de oude Azteekse wereld van Tenochtitlan die gedoemd was in de handen van Cortés te vallen?

Armoe troef

1 december 2005

Er zijn in 2005 weer meer armen in Nederland dan in 2004. Het meten van de armoede begon in 16e eeuwse Hollandse steden.

Afgelopen week werd met de grootst mogelijke zorg een brief uit 1626 vanuit Den Haag naar Amerika gebracht...

Wandeling langs monumenten uit en herinneringen aan de Tachtigjarige Oorlog in het Noordbrabants Museum en in de Bossche binnenstad.

In Radicale Verlichting laat Jonathan Israel zien dat de Verlichting die de westerse samenleving zo radicaal heeft veranderd in Nederland geboren werd.

Aus Liebe zur Wahrheit und in dem Bestreben, diese zu ergründen, soll in Wittenberg unter dem Vorsitz des ehrwürdigen Vaters Martin Luther, Magisters der freien Künste und der heiligen Theologie sowie deren ordentlicher Professor daselbst, über die folgenden Sätze disputiert werden. Deshalb bittet er die, die nicht anwesend sein und mündlich mit uns debattieren können, dieses in Abwesenheit schriftlich zu tun. Im Namen unseres Herrn Jesu Christi, Amen.

Verreweg het belangrijkste praalgraf in de Grote Kerk te Breda is voor Engelbrecht II. In de kelder onder het praalgraf ligt echter niet Engelbrecht, maar Hendrik zelf begraven...

Joos de Rijcke

1 januari 2005

Vraag aan honderd mensen in Nederland of Vlaanderen wat ze weten over Joos de Rijcke. Gegarandeerd antwoordt 98% van de ondervraagden:” Nog nooit van de man gehoord.”

1585

1 januari 2005

In 1585 veroverde de Spaanse veldheer Alexander Farnese Antwerpen na een lange belegering. Dit is een scharniermoment in de geschiedenis van de Nederlanden.

Honderden kerken, kapellen, abdijen en kloosters altaren, beelden en retabels, doopvonten, koorgestoelten, predikstoelen en orgels werden vernield...